Skip to main content

AP Panchayat Secretaries Model Question papers Download Grade IV

AP Panchayat Secretaries Grade IV Direct Recruitment Solved Paper of Secretary, Grama Panchayath Exam (category Number 232/2008) held on 27/12/2008 

AP Panchayat Secretaries Grade IV Direct Recruitment Model Question papers Download


1. The European country which first started trade with India was?
Ans:Portugal

2. The Science of improving crop varieties is called ?
Ans: Plant-breeding

3. Green Revolution refers to
Ans: Development of new crop varieties which helped to overcome hunger

4. Inland Fisheries is referred to:
Ans: Culturing fish in fresh water

5. High milk yielding varieties of cows are obtained by:
Ans: Artificial insemination

6. A crocodile had just eaten a lamb when a hawk saw the crocodile, attacked it and consumed it. The hawk is in ecological terms:
Ans: a tertiary consumer

7. Which of the following is a non-renewable resource?
(a) Water (b) Coal (c) Fisheries (d) Wild Life
Ans: Coal

8. Pollution is an undesirable change in physical, chemical and biological properties of:
(a)Air (b) Water (c) Soil (d) All of the above

Ans: All of the above

9. In free market economy, prices are determined by the?
Ans: Market forces

10. India’s National Newspaper” The Hindu” started since:
Ans: 1878

11. Which country has the longest school year in the world?
Ans: China

12. Puducherry is a former-----------colony?
Ans: French

13. “The True Democracy is what promotes the welfare of the society.” who said it?
Ans: Mahatma Gandhi

14. The Consumer Rights were first enumerated in the year 1962 in?
Ans: U.S.A.

15. I.T.C.means:
Ans: Inter-Tropical Convergence

16. The coniferous forests in India occur between the height of :
Ans: 2700 and 4000 mts

17. The International Tourism year :
Ans: 1967

18. The energy possessed by a body by virtue of its motion is known as?
Ans: Kinetic Energy

19. Which is oldest of all Vedas?
Ans: Rig Veda

20. When we pluck the wire of a sitar, the waves produced in the wire are :
Ans: transverse

21. If a mirror has a focal length of +15cm, it is a :
Ans: Concave Mirror

22. Scurvy is a deficiency disease caused by a lack of :
Ans: Vitamin C

23. The first person to see a cell under the microscope was :
Ans: Robert Hooke

24. How old is the embryo when it becomes a foetus?
Ans: 2 months

25. The “Law of Multiple Proportion”was discovered by?
Ans: John Dalton

26. Controlled oxidation of methanol gives:
Ans: Carbon Dioxide & Water

27. Laurie Baker, who died recently was famous in the field of :
Ans: Architecture

28. The “Diet” is the Parliament of :
Ans: Japan

29. Who among the following is called “Desha Bandhu ”:
Ans: C.R.Das

30. The Constituent Assembly was set under the :
Ans: Cabinet Mission Plan of 1946

31. The Chief Minister is not responsible for :
(a) running the entire administration of the State
(b) the maintenance of Law and Order in the State
(c) the defence of the state
(d) none of these

Ans: the defence of the state

32. How many types of Galaxies are there?
Ans: Three

33. Warm air surrounded by the cold air cause:
Ans: Cyclone

34. Which is the deepest part of Indian Ocean?
Ans: Java Trench

35. Which Chinese City lies on the Waterloo River?
Ans: Shanghai

36. Which is the largest Man-made Lake in India?
Ans: Narmada Sagar

37. Who introduced the postal system in India?
Ans: Alauddin

38. Who can dissolve the Rajya Sabha?
(a) President (b)Vice-President (c) Lok Sabha (d)Nobody

Ans: Nobody

39. “You can fool all the people some of the time, some of the people all the time, but can’t fool all the people all of the time”. This quotation is attributed to whom?
Ans: Abraham Lincoln

40. Who is the author of the book “Death of a City”?
Ans: Amrita Preetham

41. Koodiyattom belongs to?
Ans: Kerala

42. When was the Children Film Society established?
Ans: 1955

43. Which period was considered as the Plan Holiday?
Ans: 1966-69

44. After “Kalinga war” Ashoka:
Ans: became a Buddhist

45. Who is known as the “Father of Local Self Government” in India?
Ans: Lord Rippon

46. The major difference between “Varna” and “Jati” is that?
Ans: Varna are only four but Jati are many

47. Which disease is caused by the bite of a mad dog?
Ans: Hydrophobia

48. The sex of a child is determined?
Ans: at the time of fertilization of the ovum

49. The disesase known as the “black stem rust ” destroys the harvest of :
Ans: wheat

50. The term “Dastak” implies :
Ans: Free pass or duty free trade

51. The war of 1556 is known as:
Ans: Second battle of Panipat

52. “Sravanabalagola” is associated with:
Ans: Jainism

53. Which one of the following is a “Pratiloma Marriage ”
(a)Brahmin boy with a Kshathriya girl

(b)Vaisya boy with a Sudra Girl
(c) Brahmin boy with Sudra girl
(d)Sudra boy with a Vaisya girl

Ans: Sudra boy with Vaisya girl

54. “I have nothing to offer except blood, sweet and tears ”was said by :
Ans: Winston Churchill

55. On April 14, 1912 the British Liner “Titanic” sank after hitting an iceberg in the North Atlantic. How long did it take for the great ship to go down?
Ans: Just under three hours

56. Which state in India tops in the distribution of the forest area?
Ans: Madhya Pradesh

57. The trade name “Cow and Gate ” is associated with:
Ans: Baby milk food

58. Ball bearings are used in cycles, scooters….etc to :
Ans: reduce the friction between wheel and axle

59. Entomology is the study of :
Ans: Insects

60. Where we can see a statue of Charlie Chaplin?
Ans: London

61. Among the following, which plant is completely devoid of roots?
(a)Azolla (b) Vallisneria (c) Hydrilla (d) Ceratophyllum
Ans: Ceratophyllum

62. Modern Synthetic Theory of Evolution is based on:
(a) Genetic and chromosomal mutations
(b) Generic recombination and natural selection
(c) Reproductive isolation
(d) All of the above
Ans: All of the above

63. The colour of “Black Box” used in aeroplanes is:
Ans: Orange

64. The change of vapour into liquid state is known as:
Ans: Condensation

65. The average gestation period of sheep is:
Ans: 150 days

66. As per which article of the Indian Constitution the “Presidential Rule ”can be introduced in States ?
Ans: Article 356

67. After how many years does the Haley’s Comet reappear?
Ans: 76.3 years

68. What is the name of the method of estimating the ages of archeological specimens of biological origin, by measuring the radio active carbon present in that specimen?
Ans: Carbon Dating

69.”Silk Anniversary” means?
Ans: 12th Anniversary

70. What lies between Rashtrapathi Bhavan and India Gate?
Ans: Rajpath

71. There is hardly any space for the children --------------?

(a) Even though it is a very large house (b) since it is a very large house

(c) Though it is a very large house (d) because it is a very large house

Ans: even though it is a very large house

72. I wouldn’t jump off that rock------------?

(a) if I am you (b) if I had been you (c) if I were you (d) if I would have been you

Ans: if I were you

73. Will you wait ------- I return ?

(a) when (b)till (c)as (d)while
Ans: till

74. ---------- you are called, you may step into the room.

(a) As soon as (b) After (c) before (d) When

Ans: As soon as

75. There is a vacancy for an expert --------- video editing.

(a) on (b) with (c)at (d)in

Ans: in

76. Are these exhibits --------- sale ?

(a) to (b) for (c) on (d) at

Ans: for

77. Jayan said something (Choose the question)

Ans: What did Jayan say ?

78. Do you like ----------- ?

Ans: driving

79. My aunt has lived in Australia ------ ten years.

Ans: for

80. ----------- a good film on TV yesterday.

(a) There was (b) There is (c) There has been (d) There had been
Ans:There was

81. Donkeys ----------- ?
Ans: Bray


82. Bulls -----------

Ans: bellow

83. Darkness----------
(a) occurs (b)happens (c) spreads (d) falls

Ans: falls

84. A habit ----------
(a) develops (b) forms (c) occurs (d) comes up
Ans: develops

85. at loggerheads approximately means :

Ans: in dispute

86. to beat the air approximately means ?

Ans: to make efforts in vain

87. Horse is related to hay in the same way as cow is related to --------

(a) milk (b) fodder (c) leaves (d) straw

Ans: fodder

88. Wince is related to pain in the same way as prostration is related to ---------

Ans: submissiveness

89. Bird:Cage (Select the pair that best expresses similar relationship):

(a) thief : prison (b) animals: zoo (c) antique: museum (d) crime :punishment


Ans: thief:prison

90. The old Testament tells of the ----------- the Jews made with God .

Ans: covenant

91. The trekkers set up the hill at a --------- pace (Use the antonym of sluggish)
(a) slow (b)quick (c)dull (d) brisk

Ans: brisk

92. The play was so --------- that the audience laughed all through it .
(a)ludicrous (b) ludicroose (c) ludicrous (d) ludicrous

Ans: ludicrous

93. Choose the wrongly spelt word:

(a) Annihilate (b) anomalous (c) deprecate (d) eupheimism

Ans: eupheimism

94. She said to Ahmed, “I’ll be late”. Change to Indirect Speech.

Ans: She told Ahmed that she would be late.

95. Will you return asked John (choose the right punctuation):

(a) “Will you return,” asked John (b) “Will you return?” asked John.

(c) “Will you return, asked John (d) “Will you return ?” asked John

Ans: (b)“Will you return?” asked John.

96. Tom, who is a friend of mine, is coming with me. (Substitute the italicized part if required).

(a) my friend (b) a friend of mine
(c) a neighbour friend of mine (d) no improvement

Ans: my friend

97. The past participle of rise is:
Ans: risen

98. The little boy spent much of his money --------- sweets.
Ans: on

99. Everything depends on ----------- receiving the reply in time.
Ans: his

100. I am going to bed early today---------------

(a) but I can’t sleep well (b)as I have to be up early tomorrow

(d) and I had a tiresome day today (d)as I had not slept

AP Panchayat Secretaries Grade IV Direct Recruitment Model Question papers Download

Comments

Popular posts from this blog

AP Model Schools TGT and PGT Syllabus Model Qustion Papers Download Subjects Wise

AP Model Schools TGT and PGT Syllabus and Previous Model Question Papers and Books  Download For AP Model School  TGT's and PGT '  Teacher  Posts .

Andhra pradesh Stete ( AP ) Model Schools TGT and PGT Exam Syllabus and Model Question Papers For AP DSC 2012  Model Schools TGT's and PGT' applied Candidates Can Download Subjects Wise for TGT & PGT Bellow ..

AP Model School PGT TGT Books also Download For AP Model School 2012 Recruitment Examination the PGT and TGT Apply  Candidates in Andhra Pradesh .  The PGT TGT Books Download Bellow In the Post  


PGT Syllabus : The candidate should have two year integrated Post Graduate Course from Regional Institute of Education of NCERT on the concerned subject, or should have obtained 50% aggregate marks obtained from Masters Degree from UGC recognized university on the below mentioned subjects and the candidates should have done B.Ed or equivalent degree with methodology in the concerned subject from UGC recognized University. T…

AP Eamcet 2017 Model Question Papers Download TS Eamcet Exam 2015

Andhra Pradesh State Eamcet 2017 Apply students can Download The Previous  Eamcet Model Question papers download for 2017 Eamcet Examination .  We are Conducting  AP Eamcet On line Mock Examination for Eamcet 2017
AP Eamcet 2017 Student Can Participate to the  Online Mock Eamcet Examination here for Best performance and Score high Score of Marks in The AP Eamcet 2017 Examination So Don't miss the Online Eamcet Examination participating
AP Eamcet 2017 Model question papers download and AP Eamcet Online Mack Examination for Eamcet 2017
Eamcet 2017 Applied Students Download from Eamcet 2004 Solved Paper , Eamcet 2005 Solved Paper , Eamcet 2006 Solved Paper , Eamcet 2007 Solved Paper , Eamcet 2009 Model Question Paper and

EAMCET TEST     EAMCET QUESTIONS    AVERAGE SCORE    AVERAGE TIME

Eamcet 2009       Model Q Paper 200                  8%            11m 27s
Eamcet 2007          Solved Paper 160                  14%           21m 44s
Eamcet 2006           Solved Paper 160     …

AP 10th SSC Duplicate Mark List certificate Download in bseap.org

Board of Secondary education of Andhra Pradesh has issued Duplicate SSC Mark List Download from http://bseap.org/


If you have loss of SSC Mark List Now You can Download Duplicate SSC certificate from http://bseap.org/

The A.P SSC Duplicate ( 10th ) marks memo now available to download from Acadamic Year of 2004 . From the Website of http://bseap.org/ . Board of Secondary education of Andhra Pradesh has maintained a large database in getting AP SSC Marks List from June 2004 to March 2011.Now Andhra Pradesh state students Download and Print the AP SSC Mark List ( 10th Class Memorandum of Marks ) from the website of www.bseap.org.

AP 10th SSC Duplicate Mark List certificate Download in bseap.org . Directorate of Government Examinations conducts SSC examinations, more then of 13 lakh candidates appearing every year. Every year Board of Secondary education of Andhra Pradesh has Will officially release the results with marks on following Websites.
http://www.manabadi.com
http://…